W piątek 7 października w naszej szkole obchodziliśmy Światowy Dzień Tabliczki Mnożenia. Z tej okazji uczniowski patrol wyruszył sprawdzić jak nauczyciele i pracownicy szkoły opanowali umiejętność mnożenia i dzielenia. Uczniowie zaś mieli okazję zdobyć certyfikat Mistrza podczas lekcji matematyki. Ponadto rozwiązywali zadania i łamigłówki związane z tabliczką mnożenia. (IW)
Uczniowie klas 8 udział wzięli w spotkaniu z pełnomocniczką Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, oddział w Lesznie panią Moniką Lewandowską oraz panią Anną Skoracką - przedstawicielem Cechu Rzemiosł Różnych w Śmiglu. Spotkanie dotyczyło możliwości dalszego kształcenia w zawodach rzemieślniczych.
Fot. IS
Klasa IIe wzięła udział w jesiennych zajęciach prowadzonych przez pania Lidię Skrzypczak na terenie amfiteatru przy Centrum Kultury w Śmiglu. Dzieci rozwiązywały przyrodnicze zagadki oraz zadania matematyczne podczas gry w Koło Fortuny. Nie zabrakło zabaw ruchowych, było polowanie na lisy, sadzenie i zbieranie ziemniaków. (BŁ)
W Dzień Chłopca obchodziliśmy jako dzień koszuli. Wielu uczniów i nauczycieli włączyło się w tę akcję i uczciło z humorem to wyjatkowe święto. Poza tym były życzenia i upominki od dziewczyn.
Fot. HJ, HM, AS, AC
Zdjęcia w galerii: Dzień Chłopca 2022 - dzień koszuli
Noc Zawodowców 2022 Edycja 5.0 - sztandarowe wydarzenie organizowane już 5 raz przez Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Lesznie przy wsparciu i zaangażowaniu partnerów edukacyjnych, instytucjonalnych oraz biznesowych zawita ponownie październikowym popołudniem do szkół. Niezmienny pozostaje cel przedsięwzięcia: promocja kształcenia zawodowego, pokazanie korzyści płynących z wyboru rzemiosła i techniki jako atrakcyjnych ścieżek kariery, wsparcie uczniów w określeniu predyspozycji zawodowych. W tym roku Noc Zawodowców 2022 Edycja 5.0 odbędzie się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Nietążkowie.(IS)
Dzięki nowemu wyposażeniu sali technicznej grupa uczniów koła eksperymentalnego wykonała doświadczenie pt. „Wpływ środków spulchniających na jakość ciasta.” Uczniowie pod okiem nauczyciela przygotowywali naleśniki z użyciem różnych dodatków spulchniających. Tego typu doświadczenia są teraz możliwe do zrealizowania, ponieważ szkoła dysponuje sprzętem i pełnym wyposażeniem zakupionym w ramach projektu „Laboratoria przyszłości”. Zajęcia są ciekawym uzupełnieniem wiedzy teoretycznej zdobywanej podczas lekcji. (AM)
Fot. AM